Houtwalhalla

Brengt natuur dichterbij

Over ons

We zijn echte natuurliefhebbers en toen we de kans kregen om een houtwal aan te kopen in Doetinchem, hebben we niet geaarzeld. In 2015 werden we de trotse bezitters van een houtwal. Het eerste stuk van de houtwal was kaal, want hier hadden populieren gestaan die met een storm omgewaaid waren. Op dit stuk hebben we een voedselbos aangeplant in maart 2016. 
Inmiddels zijn we er achter gekomen dat een houtwal of een stuk bos veel meer te bieden heeft dan brandhout voor de houtkachel. Het levert al wat op als je helemaal niets doet, het heerlijk gevoel dat je bekruipt als je op zo’n geweldige plek vertoeft. De verbondenheid met de natuur die je mag ervaren geeft een magisch gevoel. Behalve het geluksgevoel levert de houtwal nuttige producten en diensten op, zowel in gebruik als bevorderend voor de gezondheid. Daarover meer op deze website. 

We wilden ook kruiden gaan telen en hebben daarvoor in 2016 in Zelhem een stuk grond gehuurd. We wilden er ook Shiitakes gaan telen. Twee zeer droge jaren, 2018 en 2019 zorgden ervoor dat kruiden telen niet ging. Voor het telen van Shiitakes was er te weinig schaduw. Hierdoor zijn we een andere weg ingeslagen. De huur van het perceel grond is opgezegd en we richten ons nu volledig op de houtwal. Alle beplanting en Shiitake-stammetjes uit Zelhem zijn overgeplaatst naar de houtwal.                                                                                                                We hebben aan het begin van de houtwal eikenbomen gekapt om ruimte te creëren voor de beplanting uit Zelhem. Dat was een win win win situatie, want behalve dat we het voedselbos konden uitbreiden, waren we meteen verlost van de overlast van de Eikenprocessierups en hadden we eikenhouten stammetjes voor de teelt van Shiitakes.        

Wat van groot belang is, is dat er in september 2019 een puntstuk geslagen is op de houtwal zodat we over grondwater kunnen beschikken. Hierdoor kunnen we nu alles doen op de houtwal wat we van plan waren.               

In het najaar van 2020 hebben we een caravan op de houtwal geplaatst welke als schuilgelegenheid fungeert maar waar we ook heerlijk kunnen wildkamperen, waardoor we er nog meer van kunnen genieten.  

Onze aanpak en wijze van beheer past in een duurzame wereld waarbij met respect met de aarde omgegaan moet worden. Door samen te werken met de natuur en diversiteit aan te brengen ontstaan de mooiste dingen. Voor ons is de houtwal een echt walhalla. Via deze website met de naam houtwalhalla, een verbastering van houtwal en walhalla willen we u mee nemen in onze groene wereld en laten zien wat de natuur te bieden heeft in meerdere opzichten.             

     Verplaatsing van appelbomen, zwarte bes struiken van Zelhem naar de houtwal in oktober 2019. 

            Bestrijding van de Eikenprocessierups in juli 2019. De nesten worden weggezogen.                 

                                    Het plezier op de houtwal verder toegenomen met deze aanwinst. 

                       Ook de hond is blij met ons nieuwe onderkomen.