Natuur
Houtwallen vormen een geschikte leefomgeving voor veel verschillende soorten planten, dieren en insecten. Ze vormen een netwerk van verbindingswegen in een landschap of tussen natuurgebieden.
We vinden het belangrijk dat het beheer uitgevoerd wordt met respect voor de natuur. Dat kan door de houtwal te beheren volgens het permacultuur principe. Dat wil zeggen, meewerken met de natuur en niet tegen de natuur ingaan. Dus geen gebruik van kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen en geen bewerking van de bodem. Van belang is dat er veel soorten beplanting door elkaar heen staan waardoor er een polycultuur is. Hierdoor zijn er altijd natuurlijke vijanden van plaagdieren in de buurt en krijgen plagen geen kans. De houtwal als een natuurlijk ecosysteem met een grote veerkracht, goed bestand tegen droogte en plagen.
Door een takkenril aan te brengen, ontstaan er schuilmogelijkheden voor dieren. De takken verteren langzaam en worden omgezet tot voedingsstoffen voor de beplanting. Bladval zorgt voor aanvoer van organisch materiaal dat omgezet wordt in voedingsstoffen. Organisch materiaal in de bodem zorgt verder voor het vasthouden van vocht en is belangrijk om verdroging te voorkomen.
Door de bodem niet te bewerken kan een uitgebreid ondergronds schimmelnetwerk ontstaan. Schimmelnetwerken gaan een samenwerking aan met wortels van vaste planten en bomen voor de uitwisseling van nutriënten en water. Planten en bomen komen zo gemakkelijker aan voeding en water. Dit is hoe het ook in een bos werkt. Niet de planten en bomen moeten gevoed worden, maar de bodem. De bodem voedt op haar beurt weer de planten en bomen.
Veel variatie aan beplanting zorgt voor een duurzaam natuurlijk systeem.
Voldoende vegetatie waar insecten op af komen die plaagdieren bestrijden is essentieel. Daarnaast zorgen de insecten voor bestuiving van de fruitbomen en fruitstruiken.
Wilde hop is een lust voor het oog.
Een fijne leefomgeving voor onder andere de vlinder.