Inrichting houtwal
De houtwal bestaat uit verschillende delen.
Het eerste deel bestaat uit voornamelijk voedselproducerende soorten zoals fruitbomen, notenbomen, fruitstruiken en kruiden. Dit gedeelte was voor een groot deel kaal toen we het in bezit kregen. Daardoor konden we vanaf nul beginnen en een indeling maken volgens een bepaald plan. Sommige gedeelten zijn veranderd, door wat bomen weg te halen en er andere voedselproducerende bomen en struiken voor terug te planten.
Vervolgens komt er een deel met overwegend traditionele boom- en struiksoorten van de houtwal, zoals wilg, berk, wilde kers, es, zwarte els, meidoorn, sleedoorn, vlier. Hier is helemaal niet ingegrepen en bestaat de houtwal uit de soorten die er al tientallen jaren voor komen.
Dan komt er een deel met een mix van voedselproducerende soorten en traditionele soorten. Hier hebben we het gedeelte aan de zuidzijde van de houtwal veranderd. Hoge begroeiing is vervangen door lage begroeiing, in casu zwarte bes en japanse wijnbes. Dit maakt dat er sprake is van een laagopbouw, waarbij lage beplanting zich aan de zuidzijde en hoge beplanting zich aan de noordzijde van de houtwal bevindt. Hierdoor profiteren alle bomen en struiken optimaal van het zonlicht.
Tot slot komt er een deel met overwegend traditionele soorten. Hier is niet ingegrepen. Hier komen veel hazelaars voor die voedselleverancier zijn van hazelnoten en goed bouwhout leveren.
We denken dat door deze inrichting van de houtwal de variatie en biodiversiteit verder toegenomen is. Het resultaat is tevens dat we meer voedsel van de houtwal afhalen.
Een belangrijke inrichtingsmaatregel die we uitgevoerd hebben is het aanbrengen van een takkenril aan de noordzijde van de houtwal. Deze zorgt voor beschutting, geeft privacy, en is nuttig voor vogels, egels, en insecten. Hier kunnen we het snoeihout en de wilgentenen die vrijkomen bij het knotten in verwerken. Zo blijft de takkenril op peil.
Er zijn beschaduwde en zonnige plekken, wat ook goed is voor de fauna. De beschaduwde plekken wenden we aan voor de biologische teelt van Shiitakes op eikenhouten stammen.
We hebben een puntstuk laten slaan en een handpomp aangebracht, zodat we grondwater van een diepte van 9 m kunnen oppompen. Dit water is nodig om de Shiitake stammen te kunnen dompelen en voor de jonge aanplant.
Takkenril waar snoeiafval in verwerkt kan worden.
Takkenril als windkering en perceelscheiding.