Houtwalhalla

Brengt natuur dichterbij

Theekruidenplantage

Doordat het terras verplaatst is naar de caravan is hier ruimte ontstaan voor een theekruidenplantage. Het is een open plek omsloten door een zwarte els haag en een takkenril waardoor de plantage volledig in de luwte ligt. Verder helt het perceel naar het zuiden waardoor optimaal geprofiteerd wordt van de zon. 

De theekruidenplantage bestaat uit rozemarijn, Zwitserse munt, Marokkaanse munt, diverse muntsoorten en bosaardbei.                                                                                                                                                          Bij munt is bekend dat het blad geschikt is voor thee, maar dat geldt ook voor het blad van framboos en zwarte bes. Daarom zijn frambozen en zwarte bes struiken aan de rand van het perceel te vinden.                                  Het blad van zwarte bes, framboos, rozemarijn, Zwitserse munt, Marokkaanse munt, andere muntsoorten en bosaardbei drogen we met de voedseldroger op zo'n 50 graden. In de zomer kan vers blad gebruikt worden voor thee. Bij de bosaardbei kunnen naast het blad de kleine aardbeitjes voor thee gebruikt worden. 

De theekruidenplantage bestaat uit vakken welke met stammen van de houtwal afgebakend zijn. Op de ondergrond die uit leem bestaat, is 8 cm zwart zand aangebracht en hier is een laag verteerde houtsnippers op aangebracht. Vervolgens is daar weer een laag bladeren en verse houtsnippers op aangebracht zodat de zwarte grond bedekt is. Tussen de vakken zijn voldoende paden zodat elke plek in de vakken vanaf het pad met de hand bereikbaar is en er dus niet op gelopen hoeft te worden en de structuur van de bodem niet aangetast wordt. 

                              Oktober 2021. Marokkaanse Munt en Zwitserse munt staan er nu zo bij. 

De theekruidenplantage wordt beheerd volgens de 3 basisprincipes van de permacultuur:

1. Rust voor de bodem. 

Er wordt niet gespit want dat verstoort het bodemleven. Er mag ook niet gelopen worden over de vakken want de schimmeldraden mogen niet beschadigd worden. De schimmeldraden werken samen met de plantenwortels. Doordat schimmeldraden vergroeien met plantenwortels kunnen er voedingsstoffen uitgewisseld worden tussen de schimmel en de plant. De schimmel krijgt suikers van de plant en de plant krijgt een groter oppervlak wortelstelsel waarmee extra vocht en voedingsstoffen opgenomen kunnen worden. Het bodemleven wordt constant gevoed en deze houdt de grond luchtig. 

2. Mulchen

De grond wordt met organisch materiaal bedekt. Hiermee wordt uitdroging voorkomen, onkruid kan niet ontkiemen, en voedingstoffen komen geleidelijk vrij. Houtsnippers zijn zeer geschikt als mulchmateriaal omdat ze veel sporenelementen en voedingstoffen beschikken. Verder zorgen ze voor veel schimmeldraden in de grond. Schimmeldraden houden de bodemdeeltjes samen en scheiden een kleverige stof uit die zorgt dat bodemdeeltjes aan elkaar plakken. De schimmels die houtsnippers afbreken zijn afbrekers en leven op dood materiaal. Ze tasten nooit levende planten aan, sterker nog ze gaan kwaadaardige schimmels verdringen en beschermen zo de struiken en planten.      

3. Diversiteit

Een belangrijke oorzaak van het optreden van uitputting en ziektes in een bodem is het kweken van grote hoeveelheden van dezelfde soort planten in één groot oppervlak: monoculturen. In de theekruidenplantage  wordt combinatieteelt toegepast, dat wil zeggen verschillende gewassen worden vlak naast elkaar geteeld. Dit wordt polycultuur genoemd. Daardoor krijgen plagen en ziektes geen kans zich op te bouwen.  

                       Mulchen met blad en daarover een laag houtsnippers.

Voor bewatering wordt het water afkomstig van het dompelen van de shiitakestammetjes gebruikt. Voordeel van dit systeem van water geven is dat het water minder koud is als het gebruikt wordt. 

Zwitserse munt is aangeplant als theekruid. Deze foto is van Zwitserse munt die verder op de houtwal al in bloei staat (augustus 2021). Er komen vlinders en bijen op af en deze kruiden zijn dan ook goed voor de biodiversiteit.