Houtwalhalla

Brengt natuur dichterbij


herfst

1-10-22: 1 mand vol Shiitakes geplukt. 

30-9-22: 1 mand vol Shiitakes geplukt. 

24-9-22: 2 manden vol Shiitakes geplukt. 

                                          Het toppertje van de oogst. 

23-9-22: 1 mand vol Shiitakes geplukt. De stammetjes die in april dit jaar geënt zijn met Winter oesterzwam rechtop gezet. Als alles goed gaat zijn de stammetjes in november of december dit jaar productief. 

17-9-22: Niets is onvoorspelbaarder dan de teelt van Shiitakes. Nadat ik deze zomer meerdere keren stammetjes gedompeld heb, zonder resultaat, zag ik vandaag na een paar regenachtige dagen opeens overal Shiitakes op de stammetjes. Deze zijn spontaan verschenen zonder dompeling. Ook op de stammen die maandenlang geen water gehad hebben tijdens de droge zomer van 2022. In zekere zin is de productie van Shiitakes op stammen dus grillig omdat deze niet altijd goed te sturen is en je afhankelijk van het weer bent. Totaal heb ik een grote mand Shiitakes geoogst. 


                Verrast door de spontane groei van Shiitakes zonder dompeling. Na dompeling zijn de Shiitakes                            allemaal even groot. Nu zie je grote en kleine exemplaren op één stam. 

16-9-22: Bosaardbei planten en Zwitserse munt uit de tuin gehaald en uitgeplant op de houtwal. Zowel bosaardbei planten als Zwitserse munt verspreiden zich snel over de tuin en dan wordt het al gauw onkruid. Daar waar het mag woekeren, op de houtwal dus, is het gewenst en dan spreken we niet meer van onkruid. De bosaardbeitjes kunnen gedroogd worden en dan kun je er heerlijke thee van zetten. Ook van het jonge blad kan thee gemaakt worden.   

10-9-22: Stammen uit bak gehaald. Hopbellen geplukt. Er zijn er veel, de hop groeit goed tegen de takkenril en gaas.  De hopbellen drogen we en dan gebruiken we ze voor thee.   

                    Hopbellen geplukt. Ze groeien tegen de takkenril en gaas.           

9-9-22: Aantal stammen gedompeld. 8 soorten munt geplant in de kruidenplantage. Zwarte els haag bij kruidenplantage met de helft ingekort. De verwijderde takken op de takkenril aangebracht.  

3-9-22: Een klein aantal Shiitakes geoogst. Water gegeven aan de jonge aanplant. Stammetjes uit bakken gehaald. 

2-9-22: Aantal stammetjes in bak gedaan. Opslag populieren bij de zwarte bes struiken verwijderd. Hooi als mulch aangebracht in de vakken van de kruiden. 

zomer
 


                   Hooi als mulch. 

27-8-22: Munt afgeknipt zodat deze weer nieuwe bladeren om te oogsten kan vormen. Hopbellen komen tevoorschijn, dus er valt genoeg te genieten. 

               Hop is tegen de takkenril op gegroeid en zorgt voor mooie groene bekleding.  

26-8-22: Jonge aanplant en geënte stammen water gegeven. Ook de zwarte bes struiken die 2 jaar geleden aangeplant zijn hebben het nu moeilijk en beginnen te verdrogen. Die hebben ook water gehad, al moet het met de kruiwagen over een afstand van 300 m getransporteerd worden.                                                                      Helaas heeft de dompeling van vorige week geen resultaat opgeleverd. Door de droogte zijn er geen shiitakes gaan groeien.  

De houtwal is veerkrachtig en kan de droogte redelijk doorstaan (zie groene bomen en struiken), in tegenstelling tot het aanliggende weiland, dat helemaal aan het vergelen is. 

20-8-22: Stammen uit waterbakken gehaald en tegen liggers gezet. Uitstekende wilde braamtakken afgeknipt. 

19-8-22: Jonge aanplant en geënte stammen van dit jaar water gegeven. Geënte stammen van vorig jaar en 2 jaar geleden in waterbakken gelegd. Hopelijk zijn ze niet te erg uitgedroogd en productief. We zullen het binnenkort zien.  

13-8-22: Jonge aanplant en geënte stammen water gegeven. Helaas is het onderstel van de kruiwagen losgeraakt van de kruiwagen. Waarschijnlijk overbelasting met al dat watertransport deze droge zomer. Gelukkig heeft onze vriendelijke en behulpzame buurman het onderstel er weer aan gelast. 

               Pech onderweg. 

               Hulp is gelukkig dichtbij. 

13-8-22: Rozemarijn gestekt. De moederplanten staan in onze tuin.

12-8-22: Jonge aanplant water gegeven. 

6-8-22: Overhangende takken van de wilde braam verwijderd. Water gegeven aan de jonge wilgen en asperge planten. De groenten hebben het niet gered vanwege de droogte. Geënte stammen water gegeven. 

Helaas geen appeloogst dit jaar. De wespen zijn ons voor. Waarschijnlijk vanwege de droogte, vallen ze massaal de appels aan en is er vrijwel geen gave appel meer aan de boom. Dit hebben we nog niet eerder gezien. 

6-8-22: Rozemarijn gestekt. De moederplanten staan in onze tuin.

30-7-22: Water gegeven aan de groenten en de jongere struiken. Geënte stammen water gegeven.

23-7-22: Water gegeven aan de groenten en de jongere struiken. Geënte stammen water gegeven.

16-7-22: Water gegeven aan de groenten en de jongere struiken. Geënte stammen water gegeven.

9-7-22: Zwarte bes struiken met heermoesaftreksel bespoten. Dit is een volledig biologisch middel dat heel goed helpt om roest en meeldauw te voorkomen. Vorig jaar hadden de zwarte bes struiken veel last van roest. Dit jaar zijn ze al een paar keer met heermoesaftreksel bespoten en nu zit er vrijwel geen roest op de struiken.  

8-7-22: Water aan de jonge wilgen en groenten gegeven. 

2-7-22: Partytent opgebouwd, zodat we extra ruimte hebben om te kamperen. Jonge aanplant water gegeven.  

26-6-22: Zwarte bessen geplukt.

25-6-22: Zwarte bessen geplukt.
24-6-22: Brandnetelgier verdund met water (1:10) bij de zwarte bes struiken en de jonge appelbomen aangebracht. Water aan de groenten gegeven.
18-6-22: Helaas hebben de dompelingen van de afgelopen weken niet tot de productie van Shiitakes geleid. De stammen zijn vrij droog en het weer helpt niet mee door tekort aan neerslag. Daarom zijn we gestopt met dompelen tot het weer vochtiger wordt.
   
   

17-6-22: De paden met de bosmaaier gemaaid. Water aan de groenten en jonge wilgen gegeven. 

11-6-22: Shiitakestammen uit bak met water gehaald. Groenten water gegeven. 

 

                       Onderste takken verwijderd. 

10-6-22: Onderste takken van jonge wilgen verwijderd zodat alle energie naar de bovenste takken gaat. Shiitake stammen in bak water ondergedompeld. 

4-6-22: Shiitake stammen uit bak met water gehaald. Met hooi mulchlaag rondom jonge zwarte bes struiken aangebracht. 

3-6-22: Shiitake stammen in bak water ondergedompeld. Water aan de jonge aanplant gegeven. Hooi  verzameld. 

voorjaar

28-5-22 Geënte shiitakestammen van huis naar de houtwal vervoerd. Alle Shiitakestammen op de houtwal nat gemaakt. Jonge wilgen water gegeven. 

27-5-22: Geënte oesterzwam stammen van huis naar de houtwal vervoerd. 

21-5-22: Shiitakestammen uit bak met water gehaald. Stammen die een jaar geleden geënt zijn, rechtop neergezet en plek gemaakt voor de 100 geënte stammen van dit jaar.  

20-5-22: Shiitakestammen in bak met water gedaan.

15-5-22: Shiitakestammen uit de bak met water gehaald. De Shiitakestammen die vorige week gedompeld zijn, zijn helaas niet productief. Wellicht heeft het met de droogte te maken. Alle stammen zijn erg droog en hier en daar laat de bast al los. 

14-5-22: Vorig jaar hadden de zwarte bes struiken veel last van roest. Nu willen we dit voorkomen en is een heermoesaftreksel gemaakt en met de drukspuit verneveld over de de zwarte bes struiken. Heermoesaftreksel helpt goed tegen schimmels. Shiitake stammen in bak water gedaan. Moestuin en kruiden water gegeven. 

13-5-22: Paden met bosmaaier gemaaid. 

8-5-22: Shiitakestammen uit de bak water gehaald en tegen liggers gezet. Vervolgens fijn gaas rondom aangebracht om slakken te weren. 

7-5-22: Eerste dompeling dit jaar van Shiitakestammen.

6-5-22: Onkruid uit de moestuin verwijderd. Groentes gezaaid. Water gegeven.

30-4-22: 10 eikenhouten stammen geënt met Shiitake deuvels.

29-4-22: Alle Shiitake stammen nat gemaakt. 10 eikenhouten stammen geënt met Shiitake deuvels.

23-4-22: Paden bij gedeelte asperges iets verbreed. 

22-4-22: Shiitake stammen nat gemaakt. Jonge aanplant water gegeven. 

16-4-22: 20 eikenhouten stammen geënt met Shiitake deuvels. 25 wilgen stammen geënt met Winter (Grijze) Oesterzwam.

15-4-22: 20 eikenhouten stammen geënt met Shiitake deuvels.

9-4-22: 20 eikenhouten stammen geënt met Shiitake deuvels. 

8-4-22: 20 eikenhouten stammen geënt met Shiitake deuvels.

2-4-22: De waterpomp ingepakt met vliesdoek om hem tegen de matige vorst te beschermen.  

26-3-22: Gaas aangebracht bij moestuin. Water gegeven aan de Shiitake stammetjes. 

25-3-22: Zwarte grond aangebracht nabij zit plek bij caravan waar wilde bloemen ingezaaid worden. Paden aangelegd op de moestuin.

             Paden aangelegd op de moestuin, zodat de grond niet betreden hoeft te worden.

19-3-22: Laatste zwarte grond aangebracht op gedeelte waar we groenten willen gaan telen. Op dit gedeelte schijnt de zon tenminste 7 uur per dag wat een vereiste is om met succes een moestuin te laten floreren. Asperges aangeplant. Lavendel aangeplant.

                        Groene asperges aangeplant 

                 Mooie losse zwarte grond aangebracht waar in gezaaid kan worden. 

18-3-22: Toegangshek vervangen. Laatste witte zand op de paden aangebracht.

12-3-22: Het blote voeten pad afgemaakt. Wit zand aangebracht. Knoesten en uitstekende takken van het pad verwijderd. 

11-3-22: Zwarte grond op een gedeelte aangebracht waar groene asperges aangeplant worden.

5-3-22: Zand aangebracht op het pad, zodat het als blote voeten pad gebruikt kan worden.  

            Fijn wit zand aangebracht waar je heerlijk met je blote voeten overheen kunt lopen.

4-3-22: Zand aangebracht op het pad, zodat het als blote voeten pad kan fungeren.  

winter

26-2-22: Takkenril nabij de caravan verhoogd, zodat er meer privacy verkregen wordt en de caravan minder in het zicht staat. Japanse wijnbes verplant. Afgestorven stengels van munt weggeknipt. 

                 Takkenril bij de caravan opgehoogd. 

19-2-22: Gesnoeide takken in takkenril verwerkt. 

18-2-22: Overhangende takken boven aangrenzend weiland verwijderd.    

                Met het grijze grauwe weer valt er toch wat te genieten op de houtwal.  

12-2-22: Blad bij zwarte bes struiken aangebracht. Er wordt geen dierlijke mest aangevoerd, maar de voeding komt   uit organisch materiaal van de houtwal. Gesnoeide takken in takkenril verwerkt.  

                          Blad aangebracht bij zwarte bes struiken

11-2-22: Overhangende takken over weiland van de buurman verwijderd. Dat levert weer mooie katjes voor in de vaas op.  

                                                   Gesnoeide takken met katjes. 

                                             De beloning voor de geleverde arbeid. 

5-2-22: De dunnere wilgentakken gebruikt om gaten in de takkenril op te vullen. De dunnere takken worden daarbij een paar keer dubbelgevouwen zonder dat ze breken en passen zo in de gaten. Blad van het pad geharkt en bij de zwarte bes struiken en bij de munt als mulch aangebracht. 

                                      Stap 1, dunne wilgentakken uitzoeken. 

                                        Stap 2, wilgentakken een paar keer dubbel vouwen.

                                     Stap 3, gaten in takkenril dichten. 

4-2-22: Gesnoeide takken in takkenril verwerkt. Heel bijzonder, maar vandaag trof ik Shiitakes aan, iets wat normaal gesproken nooit in de winter het geval is. De shiitake is immers een zomerpaddenstoel.

                                         Hoe bijzonder, 4 februari verse Shiitakes. 

29-1-22: Gesnoeide takken in takkenril verwerkt.

28-1-22: Gesnoeide takken in takkenril verwerkt. Hooi over een gedeelte aangebracht dat binnenkort opgehoogd wordt en waar wilde asperges geteeld gaan worden. Het hooi zorgt voor organische stof in de bodem. 

 

                                       Hooi aangebracht om organische stof in de bodem te brengen.

22-1-22: Gesnoeide takken opgeruimd en in takkenril verwerkt.

21-1-22: Gaten in de grond geboord, palen en liggers aangebracht in Shiitakekwekerij. Nu is het gehele gedeelte van de Shiitakekwekerij voorzien van liggers. Dit biedt ook ruimte om Winteroesterzwammen te gaan kweken.

                     Liggers van Hazelaar stammen worden aangebracht. 

15-1-22: Gaten in de grond geboord, palen en liggers aangebracht in Shiitakekwekerij. Er is nu plek voor zo'n 300 stammen. 

14-1-22: Hazelaar takken verwijderd en verplaatst naar de Shiitakekwekerij.

8-1-22: Gaten in de grond geboord, palen en liggers aangebracht in Shiitakekwekerij, zodat er meer plek is om stammetjes tegen aan te zetten. 

7-1-22: Dikke takken Hazelaar verwijderd. Behalve dat dit voor verjonging van de struik zorgt, levert het houten palen op die als liggers gebruikt worden in de Shiitakekwekerij. Het mes snijdt dus aan twee kanten.