Houtwalhalla

Brengt natuur dichterbij

winter

27-2-21: Nu het zagen gestopt is, is er tijd voor andere werkzaamheden. Dezelfde dag de houten vlonder op de houtwal afgebroken en verplaatst naar de caravan, waar hij weer opgebouwd zal worden. Worteldoek dat onder de vlonder lag, verwijderd. Enkele jaren geleden hebben we houtsnippers onder de vlonder aangebracht en deze waren nu vrijwel geheel omgezet naar compost. Een goede basis voor de moestuin die we op deze plek gaan maken.  

27-2-21: Helaas bleek de kwaliteit van de eiken zo slecht, dat ik gestopt ben met zagen. De binnenkant van de eiken is donkerbruin, de bast laat bij veel eiken los en er zitten veel dode takken aan. Dat betekent dat er waarschijnlijk al een schimmel in de boom zit en dan heeft het geen zin om deze te enten met Shiitake. We gaan op zoek naar nieuwe stammetjes.

26-2-21: Stammetjes gezaagd. 

20-2-21: 12 kruiwagens tuingrond uit onze tuin afgevoerd naar het gedeelte nabij de caravan. Ook Zwitserse munt uit de tuin gehaald en overgezet naar het gedeelte nabij de caravan. Daar mag het lekker gaan woekeren, in de tuin is dat minder fijn. 

19-2-21: Houtsnippers van een jaar of 4 oud uit de tuin gehaald en afgevoerd naar de houtwal. Deze houtsnippers waren al half verteerd en zijn als organisch materiaal bij de jonge aanplant aangebracht. Dit vormt tevens een goede mulchlaag en beschermt de jonge aanplant tegen uitdrogen.   

13-2-21: Stammetjes gezaagd.

12-2-21: Stammetjes gezaagd.

6-2-21: Voor het eerst dit jaar nieuwe eiken stammetjes gezaagd.  

5-2-21: 3 kruiwagens tuingrond uit onze tuin afgevoerd naar de houtwal. Een laag zwarte humusrijke tuingrond over de leemlaag van de houtwal zorgt voor een goede bodem voor wilde bloemen zaden om te ontkiemen.   

30-1-21: 15 kruiwagens zand bij een particulier opgehaald en verspreid over het gedeelte bij de caravan, en over het pad van de weg naar de caravan en het pad bij de bloemenweide. Dit is bij nat weer nogal glibberig en wordt nu ongedaan gemaakt.  

29-1-21: 3 kruiwagens met tuingrond uit onze tuin afgevoerd naar de houtwal. Wilgentenen verzameld en bij caravan gelegd. Om de caravan af te schermen komt er een wilgenscherm van wilgentenen van de houtwal. 

23-1-21: Palen van takken van de hazelaar en wilg aangebracht bij het gaas op de shiitakekwekerij. De bedoeling is dat het gaas stevig genoeg is om de shiitake stammen tegen aan te zetten.                          Verteerde houtsnippers uit onze tuin bij de zwarte bes struiken en onlangs aangeplante appel- en perenbomen aangebracht.  

22-1-21: 9 kruiwagens met tuingrond uit onze tuin verwijderd en naar het gedeelte nabij de bloemenweide gebracht. We gaan onze tuin aanpassen en hadden de grond over, maar op de houtwal komt het goed van pas.  Zwitserse munt, Salie en rozemarijn zijn eveneens verplaatst van de tuin naar de houtwal. 

16-1-21: Takkenril bij Shiitakekwekerij opgehoogd. Takken moesten van ver komen dus het was een heel gesleep. 

15-1-21: Takkenril bij Shiitakekwekerij opgehoogd. 

                              Verplanten van de zwarte bes struiken.

9-1-21: Zwarte bes struiken die bij de caravan staan verplant naar het gedeelte waar de appelbomen geplant zijn. De zwarte bes struiken staan aan de zuidzijde van de appelbomen en profiteren zo optimaal van de zon. Bij de caravan willen we ruimte om te recreëren, plek om bij de vuurkorf te kunnen zitten.  

                                Nieuwe takkenril nabij de plek van de wilde bloementuin. 

8-1-21: Takkenril ter plekke van gedeelte waar appelbomen geplant zijn en waar wilde bloementuin moet komen gemaakt. Dit geeft beschutting voor de bomen en planten en privacy voor ons. 

2-1-21: Knotwilgen geknot. Overhangende takken boven het weiland van de buurman weggezaagd.