Houtwalhalla

Brengt natuur dichterbij

zomer 

19-6-21: Paden van het voorste gedeelte gemaaid. Zitje bij het terras uitgebreid. 4 kruiwagens houtsnippers aangebracht. 10 Marokkaanse Munt planten, 2 Colakruid planten en 2 Chocolademunt planten aangeplant in moestuin. Liggende takken van zwarte bes opgebonden.

                            Zitje bij terras uitgebreid. 

18-6-21: De stammetjes die in 2020 geënt zijn, zijn nog niet productief. Over een maand gaan we het weer proberen. Zwarte bes struiken en jonge appelbomen gemulcht met hooi. Alle shiitakestammetjes nat gemaakt. 

12-6-21: Stammetjes 2020-2 uit de bak gehaald en rechtop gezet. Takken van wilde braam aangebonden tegen gaas in Shiitakekwekerij gedeelte. Hoe meer begroeiing aan de rand hoe beter, aangezien er dan meer wind  tegen gehouden wordt. Water gegeven aan de ingezaaide bloemen en jonge aanplant. 

11-6-21:Stammetjes 2020-2 gedompeld. Stammetjes 2020-1 waren nog niet productief. Afwachten wat de partij 2020-2 doet. 

5-6-21: Stammetjes 2020-1 uit de bakken gehaald en rechtop gezet. 

4-6-21: Stammetjes in bakken gedaan en met water gevuld. Hier zitten de eerste stammetjes tussen die in 2020 geënt zijn. Dit geven we nummer 2020-1 zodat ik weet wanneer deze gedompeld zijn en dus ook weet wanneer ze weer voor een tweede keer gedompeld kunnen worden. Dat is 8 weken na de vorige dompeling.  

voorjaar

30-5-21: Overhangende takken bij de paden weggehaald. Stammetjes uit de bakken gehaald en rechtop neergezet.

                                Stammetjes na het dompelen rechtop neergezet.

29-5-21: De eerste keer dit seizoen shiitake stammen ondergedompeld in 2 kweekbakken. 

22-5-21: Pad met bosmaaier gemaaid en hoge gras tussen zwarte bes met bosmaaier gemaaid. Dicht bij de takken van de zwarte bes kantenknipper gebruikt om de takken niet te beschadigen.

15-5-21:De laatste geënte stammetjes naar de houtwal gebracht. Deze vervolgens in lage stapels neergezet in de schaduw. Netten er over aangebracht tegen vraat. In totaal zijn er dit jaar 100 geënte stammetjes bij gekomen.  

14-5-21: Geënte stammetjes naar de houtwal gebracht. Deze vervolgens in lage stapels neergezet in de schaduw. Netten er over aangebracht tegen vraat.   

13-5-21: Droogbloemen, eetbare bloemen en diverse groentes gezaaid. 

                            Met stokken en ijzerdraad een geraamte gemaakt waar het net overheen valt.

8-5-21: Groenteplantjes in de moestuin geplant. Netten aangebracht om de groenteplantjes te beschermen tegen konijnenvraat. Brandnetels geplukt om te drogen voor thee. 

1-5-21: Stammetjes geënt met Shiitake deuvels.

30-4-21: Stammetjes geënt met Shiitake deuvels.

27-4-21: Wilde bloemen gezaaid in de wilde bloementuin nabij de caravan. Het betreft zaden van wilde bloemen specifiek voor bijen, vlinders en vogels.  

23-4-21:Waterpomp uit de winterstalling gehaald en weer aangesloten. Shiitake stammetjes water gegeven.

17-4-21: Stammetjes geënt met Shiitake deuvels.

16-4-21: Stammetjes geënt met Shiitake deuvels.

10-4-21: Wilgentenen in takkenril bij caravan verwerkt. Laatste hand aan houten terras bij caravan gelegd.    

27-3-21: Wilgentenen in de takkenril bij voedselbos gedeelte gevlochten. Het hele gedeelte is weer aangevuld en de gaten in de takkenril zijn dicht gemaakt.

26-3-21: Wilgentenen in de takkenril bij voedselbos gedeelte gevlochten.

20-3-21: Blad aangebracht op de moestuinbedden. Vervolgens houtsnippers erover gestrooid. Daarmee is extra mulchmateriaal aangebracht en wordt voorkomen dat het blad wegwaait. 

19-3-21: Van stammen van wilgen bakken voor de moestuin gemaakt. 

13-3-21: Gezaagde stammen van de wilgen verplaatst naar de moestuin, waar er vakken van gemaakt worden met paden er tussen. Takken van de wilg in de takkenril bij de shiitakekwekerij verwerkt. 

12-3-21: Van een wilg bij de moestuin een knotwilg gemaakt zodat er meer zonlicht kan toetreden. Zwarte elzen bij de moestuin opgekroond zodat er meer zon bij de moestuin kan komen.

7-3-21: Het terras is van de oude plek verdwenen en hier vlakbij stonden fruitstruiken en een kersenboom die verplant zijn om zo een optimale moestuin te verkrijgen. 

6-3-21: Terras van bankirai aangelegd vóór de caravan. 

winter

27-2-21: Nu het zagen gestopt is, is er tijd voor andere werkzaamheden. Dezelfde dag de houten vlonder op de houtwal afgebroken en verplaatst naar de caravan, waar hij weer opgebouwd zal worden. Worteldoek dat onder de vlonder lag, verwijderd. Enkele jaren geleden hebben we houtsnippers onder de vlonder aangebracht en deze waren nu vrijwel geheel omgezet naar compost. Een goede basis voor de moestuin die we op deze plek gaan maken.  

27-2-21: Helaas bleek de kwaliteit van de eiken zo slecht, dat ik gestopt ben met zagen. De binnenkant van de eiken is donkerbruin, de bast laat bij veel eiken los en er zitten veel dode takken aan. Dat betekent dat er waarschijnlijk al een schimmel in de boom zit en dan heeft het geen zin om deze te enten met Shiitake. We gaan op zoek naar nieuwe stammetjes.

26-2-21: Stammetjes gezaagd. 

20-2-21: 12 kruiwagens tuingrond uit onze tuin afgevoerd naar het gedeelte nabij de caravan. Ook Zwitserse munt uit de tuin gehaald en overgezet naar het gedeelte nabij de caravan. Daar mag het lekker gaan woekeren, in de tuin is dat minder fijn. 

19-2-21: Houtsnippers van een jaar of 4 oud uit de tuin gehaald en afgevoerd naar de houtwal. Deze houtsnippers waren al half verteerd en zijn als organisch materiaal bij de jonge aanplant aangebracht. Dit vormt tevens een goede mulchlaag en beschermt de jonge aanplant tegen uitdrogen.   

13-2-21: Stammetjes gezaagd.

12-2-21: Stammetjes gezaagd.

6-2-21: Voor het eerst dit jaar nieuwe eiken stammetjes gezaagd.  

5-2-21: 3 kruiwagens tuingrond uit onze tuin afgevoerd naar de houtwal. Een laag zwarte humusrijke tuingrond over de leemlaag van de houtwal zorgt voor een goede bodem voor wilde bloemen zaden om te ontkiemen.   

30-1-21: 15 kruiwagens zand bij een particulier opgehaald en verspreid over het gedeelte bij de caravan, en over het pad van de weg naar de caravan en het pad bij de bloemenweide. Dit is bij nat weer nogal glibberig en wordt nu ongedaan gemaakt.  

29-1-21: 3 kruiwagens met tuingrond uit onze tuin afgevoerd naar de houtwal. Wilgentenen verzameld en bij caravan gelegd. Om de caravan af te schermen komt er een wilgenscherm van wilgentenen van de houtwal. 

23-1-21: Palen van takken van de hazelaar en wilg aangebracht bij het gaas op de shiitakekwekerij. De bedoeling is dat het gaas stevig genoeg is om de shiitake stammen tegen aan te zetten.                          Verteerde houtsnippers uit onze tuin bij de zwarte bes struiken en onlangs aangeplante appel- en perenbomen aangebracht.  

22-1-21: 9 kruiwagens met tuingrond uit onze tuin verwijderd en naar het gedeelte nabij de bloemenweide gebracht. We gaan onze tuin aanpassen en hadden de grond over, maar op de houtwal komt het goed van pas.  Zwitserse munt, Salie en rozemarijn zijn eveneens verplaatst van de tuin naar de houtwal. 

16-1-21: Takkenril bij Shiitakekwekerij opgehoogd. Takken moesten van ver komen dus het was een heel gesleep. 

15-1-21: Takkenril bij Shiitakekwekerij opgehoogd. 

                              Verplanten van de zwarte bes struiken.

9-1-21: Zwarte bes struiken die bij de caravan staan verplant naar het gedeelte waar de appelbomen geplant zijn. De zwarte bes struiken staan aan de zuidzijde van de appelbomen en profiteren zo optimaal van de zon. Bij de caravan willen we ruimte om te recreëren, plek om bij de vuurkorf te kunnen zitten.  

                                Nieuwe takkenril nabij de plek van de wilde bloementuin. 

8-1-21: Takkenril ter plekke van gedeelte waar appelbomen geplant zijn en waar wilde bloementuin moet komen gemaakt. Dit geeft beschutting voor de bomen en planten en privacy voor ons. 

2-1-21: Knotwilgen geknot. Overhangende takken boven het weiland van de buurman weggezaagd.