Houtwalhalla

Brengt natuur dichterbij

Logboek 2020

Snoeien en knotten in de winter

In de winter bestaan de werkzaamheden grotendeels uit snoeien en knotten omdat dan de sapstroom vrijwel tot stilstand gekomen is. Knotten en snoeien kun je beter niet doen als het overdag vriest. 's-Nachts lichte vorst is niet zo erg als het overdag maar boven nul is. De reden dat niet met vorst gesnoeid mag worden is dat door het snoeien er een snoeiwond ontstaat en het ca. 3 dagen duurt voordat de snoeiwond weer geheeld is. Zolang de snoeiwond niet geheeld is, kan er vorstschade optreden. Als er binnen 3 dagen overdag vorst verwacht wordt, niet gaan snoeien dus.   

winter

27-12-20: Een aantal wilgenbomen op 2 m afgezaagd, zodat het knotwilgen worden. Daarmee wordt voorzien in een jaarlijkse opbrengst van wilgentenen waarmee de takkenril op peil gehouden kan worden.

                                       Hier worden nieuwe knotwilgen gemaakt. 

20-12-20: Op het achterste gedeelte van de houtwal 7 appelbomen en 2 perenbomen aangeplant. De appelbomen zijn heel ziekteresistent en het betreft 3x Red Topaz, 3x Topaz en 1 Braeburn als bestuiver. De 2 perenbomen zijn van het ras Sweet Sensation en Giesser Wildeman. 

19-12-20: Knotwilgen geknot. Aangezien het nu niet vriest, is dit het perfecte weer om te knotten. Zodra het gaat vriezen, verwerk ik de wilgentenen in de takkenril.

12-12-20: Knotwilgen geknot.

herfst

28-11-20: Waterpomp afgekoppeld en in winterstalling gezet. Kweekbakken omgekeerd zodat er geen water in kan en geen ijs in komt. 

15-11-20: 13 kruiwagens zwarte grond aangebracht op de plek waar volgend jaar een wilde bloementuin moet komen.

7-11-20: Gelukkig hoeft er nu geen water meer gegeven te worden aan de jonge aanplant, maar er worden nu al wel maatregelen getroffen tegen de droogte die ongetwijfeld weer zal komen. Vandaag is er gemulcht met hooi. Een dikke laag hooi is rond de stam aangebracht en voorkomt verdamping en uitdroging van de bodem. Tevens zorgt het organisch materiaal voor toevoeging van voedingstoffen en vasthouden van vocht.                                  35 stammetjes worden naar de binnen kweekruimte gebracht en gaan in één keer in de auto waardoor volstaan kan worden met 1 keer rijden.

6-11-20: Water in de twee kweekbakken gepompt en 35 stammetjes onder gedompeld. Deze zijn in april van dit jaar geënt maar hebben nu al witte plekken aan het eind van de stam dus waarschijnlijk zijn ze al helemaal doorgroeit met de schimmel en dus nu al productief.  

31-10-20: De 33 stammetjes hebben zich in 24 uur goed volgezogen met water en heb ik in 2x rijden naar de binnen kwekerij gebracht. 

30-10-20: Twee grote bakken met grondwater gevuld, wat een uur in beslag neemt met de handpomp.              33 stammetjes ondergedompeld in de bakken met water.

Stammetjes ondergedompeld in water en een parasolvoet erop gelegd omdat de stammetjes anders naar boven komen drijven. 

25-10-20: Binnen kwekerij gemaakt in het tuinhuis. Daarbij planken op de vloer en op 50 cm hoogte aangebracht zodat er voldoende stammetjes rechtop kunnen staan.  

24-10-20: Alles geïnspecteerd en gezien dat de stammetjes al aardig doorgroeid zijn met mycelium.

         De witte plekken op de stammetjes laten zien dat het mycelium goed door de stammetjes gegroeid is.  

17-10-20: Bessenstruiken die onder de notenbomen groeiden weggehaald en op een andere zonnige plek op de houtwal her plant. Enerzijds kregen ze onder de bomen te weinig zonlicht en anderzijds zijn de plekken onder de bomen heel geschikt om shiitakestammetjes neer te leggen en is de ruimte dus nodig.  

10-10-20: Verkeerde schimmels die op de met Shiitake geënte houten stammen groeiden, met staalborstel weg gekrabd.  

3-10-20: Pad gemaaid. Tussen zwarte bes struiken gemaaid. 

26-9-20: Vegetatie rond zwarte bes struiken gemaaid. 

20-9-20: Appels geplukt. Water aan de jonge aanplant gegeven en de stammetjes nat gemaakt. 

13-9-20: Water aan de jonge aanplant gegeven en de stammetjes nat gemaakt. 

12-9-20: 14 kruiwagens zand aangevoerd om het zitgedeelte bij de schaftkeet gelijk te maken. 

5-9-20:Takken weg gezaagd om meer licht bij de schaftkeet te krijgen. Gaas aangebracht om de schaftkeet te beschermen.  

4-9-20: We hebben een schaftkeet aangeschaft en deze is vandaag gebracht en op de plek gereden.

                                       Ook de hond is blij met ons nieuwe onderkomen.

zomer

29-8-20: Jonge aanplant water gegeven. Stammetjes nat gemaakt. 

22-8-20: Hooi als mulch materiaal aangebracht bij de jonge aanplant. 

                                   Hooi als mulchmateriaal is ruim voorhanden in de buurt van de houtwal.

15-8-20: Opslag braam in gedeelte shiitake kwekerij verwijderd. Stammetjes nat gemaakt. 

14-8-20: Paden gemaaid. Begroeiing rondom de jonge aanplant gemaaid. 

8-8-20: Jonge aanplant water gegeven. Stammetjes nat gemaakt.

1-8-20: Jonge aanplant water gegeven.                                                                                                               

Een behoorlijk aantal stammen is beschadigd geraakt doordat aan de bast gegeten is door een beest. We hebben direct daarna netten om alle stammen aangebracht om deze te beschermen tegen vraat.

31-7-20: Alle stammen nat gemaakt.

22-7-20: Jonge aanplant water gegeven.

21-7-20: Opslag populier en onkruid rond jonge zwarte bes struiken weggemaaid. 

15-7-20: Alle stammen nat gemaakt. 

7-7-20: Geënte stammen overgeplaatst van ons huis naar de houtwal. 

6-7-20: Geënte stammen overgeplaatst van ons huis naar de houtwal. 

4-7-20: Laatste stuk met gaas dicht gemaakt en een toegang gemaakt naar de rest van de houtwal. Nu is de gehele Shiitake kwekerij omgeven met een heining.

3-7-20: Gaas aangebracht aan de zijde van het weiland bij de Shiitake kwekerij.

2-7-20: Gaas aangebracht aan de zijde van het weiland bij de Shiitake kwekerij.

26-6-20: Water gegeven aan de jonge aanplant. 

20-6-20: Stenen op de plekken gelegd waar de geënte stammen komen te liggen. In het shiitake gedeelte is ruimte voor 20 stapeltjes van 14 stammen.    

19-6-20: Met bosmaaier de paden gemaaid.

13-6-20: Water gegeven aan de jonge aanplant. 

12-6-20: Water gegeven aan de jonge aanplant. 

6-6-20: Begroeiing tussen de jonge aanplant gemaaid. Dat doe ik met een oplaadbare kantenknipper omdat je met een bosmaaier niet zo verfijnd kunt werken en dan gauw de jonge aanplant zou beschadigen. Er wordt niet geschoffeld omdat de grond niet geroerd mag worden zodat de schimmelnetwerken in stand blijven.   

voorjaar

30-5-20: Water gegeven aan de jonge aanplant en de ingezaaide bedden met vlinderbloemen. 

29-5-20: Vlierbloesem geplukt en in potten met water ondergedompeld. Rozenblaadjes hier aan toegevoegd voor een heerlijk frisse vlierbloesemsiroop.

23-5-20: Water gegeven aan de jonge aanplant. Hooi bij zwarte bes struiken aangebracht als mulchmateriaal. 

22-5-20: Water gegeven aan de jonge aanplant en de ingezaaide bloemen water gegeven.

17-5-20: Bij 3 zwarte bes struiken heeft een konijn of haas aan de takken geknaagd die daarna meteen afgestorven zijn. Om konijnenvraat tegen te gaan, zijn er stukken van netten om het onderste gedeelte van de zwarte bes struiken aangebracht.   

              Vogelnetten in stukjes geknipt en om de struik gewikkeld als middel tegen konijnenvraat.

16-5-20: Jonge aanplant water gegeven. Tuinaarde en potgrond op enkele plekken op de houtwal aangebracht op het maaiveld ter voorbereiding om in te zaaien. De ondergrond is door de droogte keihard en daar kun je niet in zaaien, vandaar dat er tuinaarde en potgrond op aangebracht is. Vlinderbloemen ingezaaid en ingezaaide grond afgedekt met plastic gaatjes folie om uitdrogen te voorkomen. 

                           Tuinaarde en potgrond opgebracht en ingezaaid met bloemen voor vlinders. 

9-5-20: Pad met bosmaaier gemaaid. Met elektrische kantenknipper tussen zwarte bessenstruiken alle opslag en onkruid gemaaid

8-5-20: Hooi bij elkaar geharkt en bij struiken aangebracht om verdroging tegen te gaan. Water aan jonge aanplant gegeven. Gelukkig hebben we sinds een paar dagen een handpomp en hoeven we niet meer naar de beek te lopen om water te halen. De beek staat al weer bijna droog, dus de handpomp is precies op tijd gekomen.

2-5-20: Eiken stammetjes geënt met Shiitake deuvels.  

1-5-20: Eiken stammetjes geënt met Shiitake deuvels.  

25-4-20: Jonge aanplant water gegeven. Eiken stammetjes geënt met Shiitake deuvels.  

18-4-20: Jonge aanplant water gegeven. Bosaardbei plantjes van onze tuin overgeplant naar de houtwal. Stenen muurtjes neergezet met openingen tussen de stenen zodat insecten er kunnen schuilen. Maar het mooiste moment van de dag was dat ik voor het eerst sinds we de houtwal hebben, een eekhoorn hoog in de boom in de buurt van de hazelaars gezien heb. Waarschijnlijk eet hij van de hazelnoten die nog op de grond liggen. 

11-4-20: Stammetjes geënt met deuvels van Shiitake. 

10-4-20: Stammetjes geënt met deuvels van Shiitake. 

4-4-20: De eerste stammetjes van dit jaar geënt met deuvels van Shiitake.  Dat doe ik thuis in de carport, omdat ik daar stroom heb en ik ze goed kan afdekken als het nodig is vanwege de vorst.  

3-4-20: Gaten in het pad opgevuld met grond van de houtwal. Volgende week zal ik veel over het pad moeten kruien met de melkbus gevuld met water om de jonge aanplant water te geven en dan moet het pad in orde zijn.  De Shiitake stammetjes nat gemaakt.  

28-3-20: Shiitake stammetjes rechtop tegen liggers gezet. Netten aangebracht bij de Eeuwige Moes om deze tegen konijnenvraat te beschermen. 

                               Weer een voorbeeld van samenwerken met de natuur. De stengels van de Aardpeer van vorig                                 jaar zijn hard geworden en prima te gebruiken om de netten aan de grond vast te maken. 

                                          De eerste Shiitake stammetjes tegen de ligger gezet. 

27-3-20: Gaas aangebracht langs het pad waar de Shiitake stammetjes komen te staan.  

27-3-20: Gaas aangebracht langs het pad waar de Shiitake stammetjes komen te staan.                                       

22-3-20:  Vanwege de zachte winter zaten er al blaadjes aan de net aangeplante vlier en zwarte bes. Vanwege de matige vorst moesten deze beschermd worden door er plastic zakken overheen te doen.  

                                        Plastic zakken om de struiken tegen vorst te beschermen. 

21-3-20: Liggers van Hazelaar stammen aangebracht op palen van wilg en zwarte els. De liggers hebben een ideale lengte en zijn niet allemaal kaarsrecht wat juist goed is omdat ze dan waar nodig toegepast kunnen worden om met het pad of met het reliëf mee te kunnen afbuigen. De Shiitake stammetjes worden tegen de liggers aan gezet, zodat je de Shiitakes gemakkelijk kunt plukken. 

Liggers van Hazelaar stammen die bij het dunnen beschikbaar gekomen zijn, zijn op de definitieve plek              aangebracht. De juiste vorm stam wordt uitgekozen bij de gewenste situatie. Een voorbeeld van                    samenwerken met de natuur.  

20-3-20: Liggers van Hazelaar stammen aangebracht op palen van wilg en zwarte els. De Shiitake stammetjes worden tegen de liggers aan gezet, zodat je de Shiitakes gemakkelijk kunt plukken.  

16-3-20: Hooi als mulch materiaal bij de net aangeplante struiken aangebracht. Dit is om verdroging tegen te gaan en om de bodem te verrijken met organische stof.   

14-3-20: Vlier en zwarte bes struiken geplant. Alle aangeplante struiken water gegeven. 

13-3-20: Vlier en zwarte bes struiken geplant. Braam opslag nabij aangeplante vlier verwijderd. 

Aanplant van de struiken. Het zijn nog wel iele struiken en daarom zijn er witte plastic kaartjes bij gezet om ze makkelijk terug te vinden. Gelukkig zat er water in de naastgelegen greppel zodat water geven een makkie was. 

7-3-20: De laatste dag dit jaar eiken stammetjes gezaagd. Nu moeten ze 8 weken besterven voordat ze geënt kunnen worden.   

6-3-20: Stukken leeg gemaakt en voorbereid om ingeplant te worden met zwarte bes en vlier. Potgrond voor het aanplanten gehaald. 

3-3-20: Alle afgezaagde takken van de gevelde eiken weg gehaald uit het weiland van de buurman. De meeste takken zijn gelijk in een takkenril verwerkt. De takkenril is daarmee over een flinke afstand vergroot. Goed voor de vogels, insecten, en egels en goed tegen de wind.  

winter

29-2-20: Stammetjes voor Shiitakes met kruiwagen opgehaald en op stapels gelegd.

                             De eiken stammetjes in de buurt van de Shiitake kwekerij gelegd zodat na het                                                       enten de afstand van transport minimaal is.


                                Goed materieel is het halve werk. Het weiland was te nat om met de shovel op te gaan om                                    het hout af te voeren dus ging het zo. 

28-2-20: Eikenbomen op de houtwal omgezaagd op ca. 1,5 m boven de grond. Op deze wijze kunnen de stammen nog uitlopen en worden knoteiken verkregen. Hiermee wordt overlast door de eikenprocessierups aangepakt omdat er gewoon minder voedsel voor ze is. Jonge eiken staan er voldoende op de houtwal en die laten we staan. Deze staan verspreid en zullen waarschijnlijk geen overlast van de eikenprocessierups opleveren. Door meer vogels aan te trekken, zou er een natuurlijke balans moeten ontstaan tussen de eikenprocessierups en de natuurlijke vijanden waartoe de koolmees behoort.   

          De onderstammen van de eiken moeten weer uit gaan lopen. Achter op de houtwal 2 grote bakken                        neergezet en gevuld met water uit de greppel wat als watervoorraad fungeert voor drogere tijden.                                       Eiken geveld. 

22-2-20: Diverse Japanse Wijnbes struiken geplant. 

21-2-20: Houten stammetjes gezaagd en afgevoerd. 

15-2-20: 5 Japanse Wijnbes struiken geplant. 

14-2-20: Houten stammetjes gezaagd en afgevoerd. 

8-2-20: Houten stammetjes gezaagd en afgevoerd. 

       Met behulp van een latje met de goede lengte worden de stammetjes op de juiste lengte gezaagd.

      Dit zijn de ideale eikenbomen voor Shiitake stammetjes, lang, niet te dik en niet te dun.

7-2-20: Klinkers uit de tuin afgevoerd naar de houtwal, waar ze gebruikt worden om Shiitake stammetjes op te leggen. 

1-2-20: Gedeelte houten terras dat wegzakt, verwijderd. 

31-1-20: Gedeelte waar Shiitake stammetjes komen te liggen, vrij gemaakt van takken, braamopslag en opslag van andere struiken en bomen. 

                      Dit gedeelte is vrij van opslag en takken en dus gereed om er stammetjes te stapelen. 

25-1-20: Laatste wilgentenen in de takkenril gevlochten. De takkenril is nu helemaal op orde. Gedeelte van de Shiitake kwekerij waar de stammetjes komen te liggen vrij van braamopslag en takken gemaakt. 

24-1-20: Laatste bomen die in de weg staan voor de Shiitake kwekerij weggezaagd. De begroeiing van de Shiitake kwekerij bestaat uit struiken en hoge bomen voor maximale schaduw. Aan de ene kant is een takkenril en aan de andere kant is een rand met populier en wilde braam, die als windkering fungeren.  

18-1-20: De takkenril naast het voedselbos is vrij lang en moet elk jaar opgehoogd worden omdat hij inzakt. Door elk jaar te knotten komt er voldoende materiaal beschikbaar om hem op 1,80 m hoogte te houden. Het voordeel van jaarlijks knotten is dat de takken niet te dik en heel goed buigzaam zijn. Vandaag een begin gemaakt met ophogen van deze takkenril.   

17-1-20: Alle afgezaagde wilgentenen en takken verzameld en takkenril nabij terras opgehoogd. Om stevigheid te creëren vlecht ik sommige wilgentenen wat vanwege de buigzaamheid van wilgentakken heel goed mogelijk is. 

                                             Takkenril is voltooid. 

11-1-20: Takken en stammetjes afkomstig van het opschonen van de greppel en het wegzagen van overhangende takken afgevoerd. De takken worden aan de kant van het voet-/fietspad neergelegd zodat zich daar een takkenril vormt. Deze takkenril wordt elk jaar aangevuld met snoeihout en blijft zo op peil.

Melding: wat niet vaak voorkomt en dus het vermelden waard is, we hebben een Shiitake van ca. 10 cm doorsnede aangetroffen op een stammetje wat heel bijzonder is voor januari. 

10-1-20: Zwarte els opslag uit de greppel weg gezaagd. Vandaag is de gehele greppel vrij van opslag en zijn de overhangende takken allemaal verwijderd. 

                                            Zwarte els opslag wordt verwijderd uit de greppel.

6-1-20: Overhangende takken boven het weiland weggezaagd met een stokzaag. Een vlier die in de greppel stond uitgegraven en op de houtwal herplant.  

4-1-20: Hazelaar gedund door de dikste takken weg te zagen. Zo komt er meer licht en lucht bij de overblijvende takken en dat komt de productie van hazelnoten ten goede. 

De afgezaagde dikke takken worden gebruikt om liggers van te maken waar de Shiitake stammetjes tegen aan gezet worden. Ik heb ze helemaal van het eind van de houtwal naar het begin gekruid.

                                        Transport van de liggers.

3-1-20: Opslag van zwarte els in de greppel weg gezaagd. Overhangende takken van vooral wilg weggezaagd, zodat de boer er geen last van heeft. De takken heb ik aan de andere kant van de houtwal neergelegd zodat er een takkenril gevormd wordt. Een oude knotwilg geknot.